Hirnu Oy:n blogi

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 10: LANTAHUOLTO

Maanantai 16.1.2017 klo 18.57 - KMA


Lantalan koko saisi vähintäänkin olla sellainen, että siihen mahtuu varastoimaan tallin hevosten tuotokset vuoden ajaksi. Eli käytännössä tilaa saa varata vajaat parikymmentä kuutiota per hevonen. Mikäli matematiikan yksiköt ovat hukassa, niin "kuutio" voisi olla vaikka laatikko, minkä jokainen sivu on neliömetrin kokoinen. Se on siis itse asiassa hyvin iso laatikko - paljon isompi, kuin yksikään saamani joululahja. Mikäli tykkäät tuhrata kuivikkeiden kanssa paljon, niin tilaa pitää varata sen verran enemmän. Siksi ne tallinpitäjät tykkäävät huonoa, jos asiakkaat laittavat kuivikkeita ylenmäärin hevosten karsinoihin. Kuivikkeet ovat kalliita hankkia ja kalliita jatkosijoittaa. Kaikki ylimääräinen kuivike lantalassa siis maksaa extraa. 

Sopivan lantala-mallin minä valitsisin sillä perusteella, millaiset edellytykset minulla on lantala purkaa. Jossain vaiheessa siitä läjästä on kuitenkin pakko päästä eroon. 

Kaupungissa lienee helpoin vaihtoehto on siirtolava, koska siirtolavan tyhjentäminen käy kaupungissa kohtuullisen helposti. Kaupunkitalleissa mitä todennäköisimmin tallinpitäjä ei myöskään sijoita lantaa omille tai naapurin pelloille, vaan loppusijoitus on hankittava jätekuljetuksia hoitavan firman kautta. He huolehtivat, että jätteenkäsittely on asianmukaista. Kaupungeissa siirtolava on siten yksinkertainen ja toimiva vaihtoehto.

Mainos-osuus: Meiltä löytyy siirtolavallekin sopiva katos+kulkusillat -suoja, mikä pitää tuotokset kuivempina - ja taitanee olla niin, että tänä päivänä katos on ihan edellytyskin. Tarkempia tietoja kannatttaa tiedustella oman kunnan ympäristöpuolelta. Heiltä löytyy viimeinen sana siihen, miten asiat teillä päin sujuu. Lantalalle pitää saattaa olla myös tarpeen jonkinlainen rakennuslupa. Joten kuntaan kannattaa ottaa yhteyttä heti alkuunsa.

Syrjemmällä vaihtoehtoina on toki siirtolava - mutta tyhjentäminen voi pitkien kuljetuskustannuksien takia tulla aika kalliiksi. Tässä on toki paikkakuntakohtaisia eroja huomattavasti. Kannattaa selvittää tilanne paikallisesti. Maaseudulla voi olla enemmän iloa siitä, että pysyy väleissä naapureiden kanssa. 

Maaseudulla on yleensä isäntiä, joiden kanssa voi sopia lantalan tyhjentämisestä. Ei kuitenkaan kannata olettaa, että he ovat a) valmiita maksamaan lannasta yhtään mitään b) yhtään innokkaita ottamaan sitä lantaa vastaan. Tämä meidän EU nimittäin asettaa omat vaatimuksensa tuotteille, mitä pelloille levitellään. Se ei siis ole isäntien kiukuttelua, vaan heidän elinkeinonsa edellyttää, että näin on. Yleensä lannan pitäisi olla maatunutta, eli kuivaa sahanpurua ei yleensä pellolle haluta. Siitä tulee ongelmia. Siksi pitäisi olla sen verran iso lantala, että lanta ehtii maatua ja muuttuu näin ollen halutummaksi tuotteeksi. Omiin kukkapenkkeihin ei parin hevosen lantamäärää saa kukaan mahtumaan! 

Jos saat sovittua jonkun isännän kanssa lannan levittämisestä hänen pelloilleen, niin todennäköisesti isäntä vaatii jonkun tietyn kuivikkeen käytön. Muista, että siinä sopimuksessa kannattaa sitten pysyä, vaikka jotain muuta kuiviketta saisi halvemmalla. Muuten voi tulla yllätys, kun isäntä ei lantaa peltoon huolikaan. 

Joskus sattuu niin, että joku mökkiläinen saattaa pyytää hevosenlantaa mökkitontin perunamaalle. Tosin aika moni on nykyään sen verran mukavuudenhaluinen, että Biolan-pussista lannoitteen levitteleminen innostaa enemmän, kuin peräkärryllinen hevosen sontaa. Lannan levittäminen on nimittäin raskasta puuhaa. Se tietää, joka on kokeillut! Joten mökkiläisten ja sukulaisten varaan ei kannata laskea.

Lantalan koossa on parempi olla realisti. Varaa lantalaan reilusti tilaa, jotta lanta ehtii kompostoitua edes jollain lailla. Tuo parikymmentä kuutiota per hevonen on nimittäin aika vähän, mikäli todellakin joudut lantaa säilömään. Suosittelisin pikemminkin sijoittamaan 22-25 kuutiota/hevonen, joten saat vähän pelivaraa ongelmatilanteessa tai viivytyksissä. Lantaa ei esimerkiksi saa levittää pellolle ihan milloin tahansa. Ei, vaikka sinun olisi tärkeää saada lantala tyhjennettyä juuri nyt. Joten varaa kapasiteettia lantasäilöösi.

Mikäli sattuu niin onnellisesti, että sinulla on omaa peltoa mihin lantaa levittää tai saat sovittua lantalan tyhjennyksestä, niin lantalan tulisi olla tilava ja traktorilla purettavaa mallia. Siis betonia, missä on kunnon puskuseinät. Uusiin kiinteisiin lantaloihin vaadittanee myös katos, mikäli lisää rakentamiskustannuksia aika paljon. 

Tämä on muuten jostain syystä tavallinen moka tallien lantaloissa: Lantalan pohja on suora - eli sitä ei ole lankaan kallistettu takaseinää kohti. Tämä johtaa siihen, että sadevesi huuhtelee ensin lantakasan ja lorisee sitten pitkin tallipihaa. Ei kiva. Joten vähintäänkin kannattaa kallistaa lantalan pohja niin, että sadevesi edes johonkin määrään asti jää betoniseinien sisälle. Tämä kannattaa tehdä, vaikka lantala olisi katettu. Kallistuksen kanssa ei toki kannata liioitella: traktorin pitäisi päästä nousemaan kuorman kanssa ylös liukkaallakin betonilla. 

Jos teet betonilantalan, mikä puretaan traktorilla, sinulla kannattaisi olla jonkinlainen oma traktori. Lantalan täyttäminen kottikärryillä johtaa yleensä siihen, että lantala pystytään käyttämään vain puolitehoisesti - jos senkään vertaa. Varsinkin, jos lantapaa ei pääse täyttämään ns. ylhäältä käsin tai kulkuramppia pitkin. Kukapa sitä lantaa jaksaa kärryillä kovin jyrkkää ylämäkeen puskea? Ja lantavuori valuu vähitellen alaspäin. Tulee siis eteen tilanne, jolloin lantalaa pitäisi saada puskettua vähän enemmän kasaan. Jos sinulla ei ole minkäänlaista traktoria itselläsi, niin taas joudut pyytelemään naapuria apuun. Kyllä naapurit yleensä auttavat, mutta rajansa se on siinäkin. Maalla joutuu usein olemaan omavarainen monessakin asiassa. 

Lantalan ympäristö kannattaa laittaa samalla, kun rakentaa lantalankin. Varsinkin ne osat, missä on tarkoitus liikkua traktorilla tai lantakärryllä. Tämä yhdistelmä painaa paljon, eikä pihaa ole kiva tasoitella joka kerta, kun lantala tyhjennetään. Sijoita kunnon murskeeseen tai laajempaan betonipintaan jo rakennusvaiheessa. Säästyt monelta murheelta. 

Vältä edes nämä mokat lantalan rakentamisessa:

  • Teet liian pienen lantalan - klassinen moka!
  • Lantalan pohja on suora tai jopa kallistettu väärään suuntaan. 
  • Unohdat rakentaa riittävän tukevat ja korkeat puskuseinät purkua varten.
  • Sijoitat lantalan kauas tallista - talvella työnnät kärryjä myös lumihangessa. Kannattaa muistaa se!
  • Jätät lantalan ympärille liian vähän tilaa  tilaa traktorille ja lantakärrylle tai siirtolavan noutavalle kuorma-autolle. 
  • Jätät suunnittelematta lantalan kokonaan tyyliin "onhan ne ennenkin vain kasattu jonnekin". 
  • Sijoitat lantalan miettimättä naapurin näköalaa - siitä saat mahtavan riidan aikaiseksi. 
  • Ajattelet, että teet nyt tällaisen "väliaikaisen ratkaisun" ja sitten joskus teet paremman. 
  • Oletat, että naapuri haluaa pellolle sinun lantalasi tuotoksen. Ei kannata olettaa - kannattaa kysyä ja sopia etukäteen asia. 

Koska joku kuitenkin kysyy mittoja, niin sanotaan näin arviolta 2 - ehkä 3 hevosen tuotosten lantala voisi olla:

Pohja:

leveys 6m, pituus 6m (helppo jatkaa pituussuunnassa, mikäli tulee tarve laajentaa) Pohjan ala on noin 5,6x5 metriä eli 33 m2. Kallistus 15-20cm koko matkalle tasaisesti jaettuna. Pohjaan reilu raudoitus, koska sen pitää kestää traktorin paino. Ei kannata säästellä. 

Seinät:

puskuseinä (peräseinä) 30cm leveästä valuharkosta + kunnon raudoitukset. Korkeus 140cm.

sivuseinät 20cm leveästi valuharkosta + kunnon radoitukset. Korkeus 140cm - 120cm. 

Ulkopuoli:

Seinien ulkopuolelle meillä on rakennettu maavallit ja istutettu ruusupuskia. Näin lantala maastoutuu aika kivasti muuhun pihapiiriin. 

(Valuharkko on ontto harkko, jotka ladotaan kuin legot päällekäin. Niiden sisälle sijoitetaan raudoitukset. Lopuksi harkkojen sisus valetaan betonilla täyteen. Kannattaa varoa, ettei harkkojen sisälle jää onttoja kohtia. Niissä kohdissa voi traktorin kauha rikkoa seinän.)

Avainsanat: lantala, hevostalli, hevosen lanta, valmistalli


Kommentit

26.3.2020 10.56  Nimetön

Meillä ei omaa traktoria ollut kun asuttiin maalla. Joten lainailtiin aina välillä naapurilta. Mutta tottakai tehtiin sitten vastapalveluksia.

12.9.2023 13.59  Alina

Ystäväni suunnittelee, että ottaisi omat hevoset kotipihaansa siirtotalleihin, ja lantala-asia nousi puheeksemme tämän seurauksena. Onpa hyvä kuulla, että vaihtolavaratkaisuille löytyy sopivia katoksia ja kulkusiltoja. Nyt vielä täytyy selvitellä kuka tarvitsisi hevosenlantaa.

29.1.2024 11.57  Meiju

Ei tosiaan ole kivaa, jos vesisateella lantalan liemet valuvat pitkin tallinpihaa. Kävin aikoinaan yhdellä tallilla ratsastamassa, jossa lantalana toimi vaihtolava. Se oli aika kätevä, kun yritys, joka hoitaa kuljetuksia maatiloille kävi tyhjentämässä vaihtolavan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini