Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Vain parasta kotieläimille

Kotikanalan asukkaat osa 1/10

Keskiviikko 20.3.2019 klo 14:56 - KMA


Kana on eläin, joka jää harmittavan etäiseksi otukseksi tämän päivänä lapsille. Nuorille aikuisillekin kana esiintyy enemmänkin ruokana. Se näkyy monen lapsen maailmassa lähinnä nugettina taikka vakuumipakattuna ja marinaadiin uopettuna mössönä. Siis ruokana. Mutta kana on eläin. Harvinaisen hauska ja opettavainen eläin. Siksi on harmi, että niin harva on edes nähnyt elävää kanaa.

Kana opettaa omalla toiminnallaan, miten "yhteiskunta toimii".  Niillä on parvessa hämmästyttävän tarkka sosiaalinen järjestys ja malli toimia. Kukko patsastelee tahollaan. Ainakin meillä sillä on yleensä joku "suosikkikana", jolle se parhaimmillaan kantaa herkkuja ja kurnuttaa kutsuvasti. Poikasistaan huolehtiva kanaemo on puolestaan häkellyttävän huolellinen emo. Eikä jaettu äitiys ole kanojen parvessa ollenkaan erikoista. Mistä arvelet, että on tullut tavaksi nimetä tietyllä lailla ylihoivaava ihminen "kanaemoksi".

Kanoja ja niiden touhuja jää tahtomattaan seuraamaan. Voisin ajatella, että esim. monessa vanhustenkodissa kotikanala olisi paikka, mikä virkistäisi asukkaita, sillä kanat ovat puuhakkaita. Ne tekevät, tutkivat ja kuopsuttavat. Vanhuksille kanat ovat tuttuja otuksia, sillä heidän nuoruudessaan niitä pidettiin usein myös kaupungissa. 

Kana oppii ja sillä on rutiinit toimia

Kanaa voinee kuvata sanalla "puuhakas". Se tutkii, kuopii, nokkii ja seuraa maailmaa. Hämmentävän tarkasti se tuntee hoitajansa ja oppii myös kellonajat. Mikäli tiettyyn aikaan on tapana tuoda ruokaa, on kanalan oven takana parvi päättäväisesti odottamassa. Tiettyyn aikaan illan koittaessa ne myös vetäytyvät kanalan suojaan orsille istumaan ja nukkumaan. Järjestyksessä. Korkein paikka on luonnollisestikin se paras ja arvostetuin. 

Kana tyypillisesti kuopsuttaa jaloillaan varsin tarmokkaasti pahnoja tai maaperää. Ulkona se kaivaa nopeasti esille kastemadot ja muut maan möyrijäiset. Kun kana löytää tällaisen herkun, saa se nopeasti itselleen seuraa - toiset kanat. Kanaparvessa ei tunneta armoa, mikäli kaveri on jotain namia löytänyt. Niillä ei päde laki "löytäjä saa pitää", vaan pikemminkin "nopeiten nielaissut on eväänsä ansainnut". Parhaimmillaan seuraa kilvanjuoksu, missä ensimmäisenä pyyhältää päättäväisesti kastemato nokassaan löytäjä itse - ja perässä puolenkymmentä päättäväistä höyhenpuuhkaa.

 

Tunkio vetää kanaa puoleensa, sillä siellä on parhaat herkut löydettävänä

Mikäli kana vain pääsee, se siirtyy tutkimusretkillään tutkimaan tunkiota. Vanhat ihmiset kutsuvat kanoja ja kukkoja nimellä "tunkiopora". Samasta syystä monet maalla asuneet iäkkäät ihmiset eivät kananlihaa syö. 

Kana on viehättävä lemmikki. Kun sitä hoitaa hyvin, se munii monta vuotta. Oman, hyvin hoidetun kanan munimia munia voi hyvällä omallatunnolla syödä, sillä kaikkia munia ei kannata haudottaa poikasiksi. Muutoin tulee isoonkin kotikanalaan nopeasti ahdasta. 

Mikäli vain saat tilaisuuden, tutustu kanoihin muutoinkin, kuin lautasella. Ja toki minä voin suositella meidän KotKot-kotikanloiden mallistoa - mikäli kana-innostus pääsee kunnolla valloilleen.

Kanat ovat upeita otuksia. 

Avainsanat: kana, katakana, kotikanala, elämää kotikanalassa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini