Hirnu Oy:n blogi

Treenikirja potkii liikkeelle

Sunnuntai 15.10.2017 klo 11.02 - KMA


Vaikka oman firman tuotetta kehunkin, niin Hirnun Treenikirja avaa silmät oman hevosharrastuksen suhteen. Oikeasti siinä käy näin.

Nyt kesän yli olen muistikirjaa uskollisesti täyttänyt ja muutamia pienia huomioita on tullut väkisinkin tehtyä: 

  • Hevoseni liikkuu aivan liian vähän.
  • Hevoseni saa ihan liian hyvää ruokaa suhteessa liikkumiseen.
  • Enpä olisi edes muistanut, mitä kengittäjä hevoseni kavioista huomautti.

... ja esimerkiksi nämä huomiot ovat johtaneet siihen, että kannattaisiko omaan harrastukseen hieman keskittyä? Ainakaan puskaratsua kummempia suorituksia ei näiltä meidän elintaso-lemmikeiltä kannata ryhtyä tällä kunnolla vaatimaan.

Itsetutkiskelua

Olen tässä itseni ruoskimisessa ryhtynyt merkitsemään ylös kaikki ne syyt, miksi en ole pystynyt/ehtinyt/kyennyt ratsastamaan. Alkoi itse asiassa nolottamaan... herätys oli kova, mutta tuli tarpeeseen. Onhan se tosiasiassa naurettavaa, että minullakin tallissa seisoo terveet työkuntoiset hevoset ja niiden tehtävänä on lähinnä lomailla laitumella 365 päivää vuodessa. Se, että puoli tuntia käy kerran kuukaudessa maastossa kävelemässä, ei ole liikuntaa terveelle hevoselle.

Havahtuminen oli aika raju. Meni ihan itsetutkiskelun puolelle. Lopputulos: Ryhdyin oikeasti raivaamaan rakkaalle harrastukselle tilaa.  Miksi en voisi merkitä kalenteriin "talli-aikaa", koska kalenteriin näyttää järjestyvän aika kaikelle muullekin? Perhe tietää, että nyt on "Talli-aika". Ihan samalla tavoin, kuin palaverit ja työajatkin on kalenteriin merkittynä. Huomiona se, että omat lapset ovat jo käytännössä aikuisia, joten olen aika vapaa menemään ja tulemaan mieleni mukaan. 

En ole havaintoni kanssa yksin. Hirnun Treenikirjasta saatu palaute on ollut monella sen ostaneella juuri samansuuntaista. Treenikirja on auttanut ihmisiä huomaamaan, että "Talli-aika" vain menee johonkin muuhun. Hevonen kyllä hoidetaan hyvin ja karva kiiltää - entä se harrastamisen ja hevosen kanssa touhuamiseen tarkoitettu aika? Siis se aika, mitä varten alkujaan hevonen tuli hankittua. Kukapa sitä p*skan lapioimista haluaa harrastaa? Siihen se jostain syystä ainakin itselläni yllättäen oli kääntynyt. 

Hevonen on tehty liikkumaan ja se tarvitsee liikuntaa. Kertaalleen eräs eläinlääkäri selitti, että suuri osa hevosten mahavaivoista johtuu nykyhevosen laiskasta elämäntavasta - minkä ihminen aiheuttaa. Kyllä hevonen liikkuisi, mutta pienet tarhat ja koppielämä ei sitä mahdollista.

Tämän päivän hevosten ruoka on hyvää ja liikuntaa vähän. Ei ole ihme, että eläinlääkärit ovat huolestuneita hevosten ylipainosta. Myönnän kyllä: Itselläni on tuolla kolme, tällä hetkellä varsin tukevassa kunnossa olevaa pollea. Hirnun Treenikirjan myötä oli nenän alla mustaa valkoisella ja oli pakko myötää, mistä se johtuu... ja minä heräsin asialle tekemään vastatoimenpiteitä. Katsotaan - tavoitteena on toukokuuhun mennessä hyväkuntoiset ja olennaisesti laihtunut lauma. 

Hevonen on turha rahanmeno...?

 Asiakkailta on tullut palautetta Hirnun Treenikirjasta.  Eräs aviomies osti kirjan vaimolleen vinkkinä siitä, että vaimon hevosharrastus on jo lassahtanut ja hevosesta olisi aika päästä eroon. Turhaan rahaa menee kalliisiin tallivuokriin, kun polle vain makaa ja syö. Eihän rouva enää edes ratsasta! 

Mies myönsi, että ajatteli käyttävänsä hevosesta saadut ja hoitomaksuista säästyneet rahat johonkin muuhun kivaan. 

Rouva otti kirjan vastaan - hän ymmärsi kyllä vinoilun asiassa. Aikansa selattuaan muistikirjaa, alkoi rouva täyttämään sitä vähän niinkuin puolihuolimattomasti.  

Vaimon täytellessä Hirnun Treenikirjaa myös hän sai ilmeisesti saman valaistumisen kokemuksen kuin minä. Miten tässä näin oli päässyt käymään? 

Saimme mieheltä palautepostia viime viikolla. Vaikka suunnitelma ei miehellä mennyt ihan putkeen, oli hän erittäin tyytyväinen tilanteeseen. Mies kiitteli meitä, että vaimo on saanut uuden innon harrastukseensa.  Ja vaimo on kuulemma hyväntuulinen saatuaan hevostella raikkaassa ulkoilmassa. Ja mies oli erittäin tyytyväinen, koska nyt hän saa rauhassa pelata tietokoneella ilman, että rouva vieressä motkottaa pelaamisesta... 

Haaste kaikille hevosenomistajille:

Ota sinäkin tämä haaste vastaan: Liikutaan ja nautitaan hevosharrastuksesta niin, että hevosilta on ylimääräiset läskit kevääseen mennessä pois. Lihavuus ja huono fyysinen kunto on hevoselle ihan yhtä epäterveellistä, kuin meille ihmisillekin. 

Mukavaa syksyä kaikille!

kasperi.JPG

Kasperi lievästi järkyttyneenä: "Et ole tosissasi..."

Avainsanat: KMA


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini