Hirnu Oy:n blogi

Asiakkaiden projekteja nro 1: Valmistalli betonialustalle

Maanantai 13.7.2020 klo 16.02 - KMA


Moni asiakkaistamme yllättyy siitä, että meidän tallit on mahdollista saada myös "kiinteänä" tallirakennuksena. Tämä tarkoittaa sitä, että kotipihaan tehdään betonilaatta, minkä päälle talli sijoitetaan. Meiltä talli tulee siten ilman lattiaa. Mikäli rakennukselle ei haluta jättää optiota myöhemmälle siirrolle, niin kiinteä tallirakennus on erittäin hyvä vaihtoehto. 

Toinen syy tämän rakennusprojektin esittelemiselle on se, että se toteutettiin talviaikaan. Talvi ei todellakaan ole este sille, etteikö rakennusprojektia kannata toteuttaa. Meillä suomalaisilla tahtoo kesä kuitenkin voimallisesti yhdistyä rakentamiseen. 

Talli rakennetaan meillä halliolosuhteissa. Kuljetuksen hoitaa Siikajoelta oleva M.A.Kulljetus. Rakennus on sen verran kookas, että sitä saattamaan tien päälle lähtee 2-3 saattoajoneuvoa. Tarvittaessa liikenne joudutaan pysäyttämään, jotta kuljetus pääsee läpi. 

Asiakkaan idea ja tarpeet huomioiden

Talliprojektin suunnittelun vaiheessa pystymme parhaiten olemaan avuksi silloin, kun asiakas kertoo toiveet tallin arkikäytön suhteen. Esim. HirnuKarsinat on suunniteltu nimenomaan arkea helpottamaan niin ruokinnan kuin pienen "tilpehöörin" säilyttämisen suhteen.  Talleja on Hirnu Oy rakentanut useita vuosittain, joten ajatusta käteviin ratkaisuihin eri tilanteissa on väkisinkin päässyt kertymään. Kannattaa siksi rohkeasti kertoa omista ajatuksistaan meille. Näin saat juuri sellaisen tallin, mikä vastaa tarpeisiisi.

Tallin toinen karsina korvattiin reilulla, 9 neliön varustetilalla. Tilaan saatiin näin mahtumaan mm. pesukone loimia ja huopia ajatellen.

Tässä tapauksessa asiakkaalla oli selkeä visio siitä, miten heillä hevosten arki on järjestetty. Asiaa toki helpotti erittäin pitkä kokemus hevosten parissa. Heidän tarpeensa tallirakennukselle olisi siten selkeä. Tarvittiin pihatto/talli -yhdistelmä, missä on reilu varustetila, hoitotila ja karsina. Lato-osuudesta tuli osittain sääsuoja/pihatto ja lisäksi suoja heinälle.  Asiakas aikoi itse jatkaa tallin pituutta katoksella siten, että hän saa lantaperäkärrylle tilaa tallin päätyyn. Näin ollen meidän oli helppo suositella paitsi sopivaa tallia, myös lisätä  "lantapäätyyn" tallin seinään kipsilevyä paloturvallisuussyistä. Lanta on nimittäin joskus hieman kenkkua varastoitavaa.

Lato-osuudesta tuli eräänlaiden sääsuoja/pihatto, joten seiniin asennettiin fimivaneri. Kuvassa oleva ovi johtaa sisälle talliin. Lato-osuuden asiakas jakaa itse kahteen osaan. Kuva on otettu rehujen säilytykseen tarkoitetulta puolelta. 

 Pohjakuva

Toinen karsina muutettiin varustetilaksi. Lisäksi lato-puolelle tuli kumpaankin päätyyn ovi.

Työnjako

Hirnu Oy ei tee rakennuksille pohjia, mutta toimitamme pohjan tekemiselle ohjeen ja perustuksen mittakuvan. Sen mukaisesti on helppo pyytää tarjous paikalliselta urakoitsijalta - tai tehdä perustus itse. Varsinkin "matkalaukkumallin" -talleille asiakkaat tekevät perustuksen usein itse. 

Koska talli oli tarkoitus sijoittaa kiinteälle pohjalle, oli sijoituspaikassa odottamassa erittäin hyvin ja tarkasti tehty betonilaatta. Tällöin tallin asentamisessa ei tule ongelmia.

Betonilaatta, jolle talli asennettiin. Talven takia oli lunta kertynyt laatan päälle - mutta eihän se mitään haittaa. Lumi sulaa, kun tallin lämmitys laitetaan toimintaan.

Tallin asentaminen ja pystytys paikanpäällä

Työaikaa tällaisen tallin asentaminen vie noin kaksi päivää. Alla on kuvia rakennusvaiheista. Kuvateksteistä selviää toimitustapa.

Tallin sisäpuolelle on siirtämisen aikana tukirakenteet. Nämä palkit luonnollisestikin poistetaan. 

 

Rakennuksen lato-elementtien nostaminen paikoilleen sisältyy hintaan.

Kuvassa on tallin oikealla puolella näkyvissä perustus, mihin asiakas jatkaa lantalan osuuden omatoimisesti.

Ovet ja karsinealementit asennetaan paikanpäällä.

Lato-osuuden katto rakennetaan paikanpäällä. Tähän talliin valittiin peltikatto.

Valmista tuli

Kun Hirnu Oy poistuu työmaalta, alkaa asiakkaan hommat: 

  • Sähkömies asentamaan sähkökalusteet sekä liittämään talli "valtakunnan verkkoon".
  • Tallin mukana tulleen huippuimurin asentaminen.
  • Maalaushommia.
  • Tallin sisutamista ja kuivikkeiden levittämistä. 
  • Muutto hevosten kanssa omaan uuteen talliin. 

Valmista tuli. 

Hinta se aina kiinnostaa

Tällaiselle talliprojektille tulee 2019 hinnastolla laskua Hirnu Oy:n osalta 31 000 EUR (sis.alv24%), sekä lisäksi tietenkin erilaisista räätälöityjen toiveiden toteuttamisesta jonkin verran  lisäkustannuksia. 

Muiden yrittäjien laskuttamaa hintaa tulee mm. seuraavista asioista:

  • Rakennusluvat, joiden hinnasta löytyy tietoa kunnan sivuilta taikka rakennusvalvonnasta.
  • Valvojan kustannukset paikanpäällä. Rakennusvalvonnalla on yleensä lista ihmisistä, joita asiassa voi lähestyä. 
  • Maansiirtotyöt rakennuspaikalla. Hinta riippuu paljon siitä, millainen pohja on.  Paikallinen maansiirtourakoitsija osaa antaa tarjouksen asiassa.
  • Perustuksen rakentaminen tai rakennuttaminen. Perustuksen hinnasta saa usein kiinteän tarjouksen. Pohjan mittakuvien ja suunnitelmien perusteella tarjouksen saaminen on yksinkertaista.
  • Sähköasennukset paikanpäällä. (maakaapeli, kalusteet). Tallin mukana tulevien sähköpiirustusten myötä on helppo pyytää tarjouksia asiassa.
  • Maalaustyöt, mikäli niitä ei tilata Hirnu Oy:lta. Sekä ulko- että sisäpuolen käsittelyt järjestyvät meidän kautta. Toki maalaaminen ei niin hankalaa hommaa ole, etteikö sitä kesäloman ratoksi pystyisi itsekin tekemään. 
  • Pihan rakentaminen. Arki hevosten kanssa on mukavampaa, mikäli myös kulkureitit on vahvistettu kestämään raskaan eläimen kavionkopsutus. 

Miten projektissa alkuun?

Kannattaa talliprojekti aloittaa aina soittelemalla tai viestimällä meille. Yhteystiedot löytyvät kotisivuiltamme www.hirnu.fi tai soittaakin saa numeroon 040 7359066. Puhelimeen vastaa Marko Heikkinen. Ja sähköpostia voi laittaa myös:  Laita meille sähköpostia

Usein meistä jokainen joutuu lähestymään pankinjohtajaa rahoituspuolen asioissa. Eri pankkien lainalaskureilla voi asiaa selvitellä, ennen kuin pankkiin varaa aikaa. Myös muita rahoitusvaihtoehtoja löytyy runsaasti.

Sitten vain tilaamaan talli meiltä. Toimitusaika on yleensä 3-6 kk riippuen vähän sen hetken jonosta. Mitä aikaisemmin on liikkeellä, sitä paremmin saa tallin toimitusajan juuri itselle sopivana ajankohtana. Esimerkiksi alkukesän talliprojektia kannattaa ryhtyä valmistelemaan viimeistään tammikuussa. 

Lisätietoja tällaisesta, kiinteälle pohjalle rakennettavasta tallista. 

Avainsanat: talliprojekti, hevostalli, valmistalli, asiakaskokemus


Kommentit

15.10.2021 9.30  Antero

Kiitos yksityiskohtaisesta artikkelista tallin rakentamisesta. Perheeni omistaa suuren kiinteistön, me kaikki rakastamme ratsastusta ja tarvitsemme kiireellisesti uuden tallin. On hyvä tietää, että tällaisesta hankkeesta voi joutua maksamaan noin 31 000 euroa. Sähköasennus ei ole myöskään ongelma, etsimme ammattimaisen sähköasentajan projektiin.

15.10.2021 19.58  KMA

Olekaapas hyvä!

Kun tekee kerralla kunnollisen rakennuksen, niin siitä on jatkoa ajatellen myös iloa. Harrastaminen toimivassa ja nykyaikaisissa tiloissa on mukavaa ja omalta osaltaan pitää intoa yllä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini