Vanhan pihapiirin rakennuskanta väistämättä vanhenee ja tulee tiensä päähän. Pulmana usein on se, että vastaavan ja pihaan sopivan rakennuksen löytäminen valmisrakennuksena on kovin vaikeaa. Yksi vaihtoehto on palkata kirvesmies tekemään sopiva rakennus. Tai rakentaa itse, mikäli aikaa, osaamista ja työkaluja löytyy. Se kuitenkin tarkoittaa rakennusprojektia, joka joissain tapauksissa voi venähtää kovinkin pitkäksi. Toisaalta kesällä on mukava tehdä loma-aikana muutakin hommaa, kuin nikkaroida pihavajaa.
Miksi tehdä itse, jos juuri oikeanlaisen ja sopivan saa valmiina? Rakennus on heti valmis käyttöön ja kesäloma on pelastettu lomailua - ei työntekoa varten.
Esittelen tässä yhden projektin, joka on toteutettu nimenomaan siksi, että edellinen piharakennus on kokenut jo kovia. Uudelle on siis kova tarve. Samalla toteutettiin myös sellaisia tarpeita, joita vuosien saatossa on ilmennyt.

Mökkipihassa - kuten useimmissa vanhoissa pihoissa on, oli vuosien saatossa kertynytuseampia pikkuisia kopperoita, joista osa oli jo aika huonossa kunnossa. Näin ollen näistä kuulemma "väliaikaiseksi rakennetuista ja vakituiseksi muuttuneista" -rakennuksista nyt luovuttiin ja tilalle tehtiin kookkaampi, mutta useampia tarpeita täyttävä kokonaisuus.
Pihavarasto tarvittiin, koska ruohonleikkurille tarvitaan lukollinen säilytystila. Varastossa säilytetään myös muuta tarpeellista, joten samalla tehtiin tukevat hyllyt, joiden varaan pystyy myös käytännössä laittamaan painaviakin asioita säilöön.

Biokäymälä eli huussi sijoitettiin rakennuksen keskelle. Edellisessä huussissa ongelmana oli ollut liian pieneksi osoittautunut kapasiteetti. Käytännössä tilanne oli johtanut siihen, että vain osittain kompostoitunut huussimateriaali piti lapiolla siirtää jälkikompostoitumaan toiseen kompostoriin. Ymmärrettävästi tämä ei ollut se kesän huippukohta, jonka suorittamisesta kilpailtiin.
Sijoitimme huussiin kaksi pönttöä rinnan. Kapasiteetti saatiin tällä tavoin tuplattua ja toivottavasti myös aika kompostoinnille on nyt riittävä. Plussaa on se, että tässä huussissa voit istuskella yhdessä kaverin kanssa. Lisäksi tilaa on sen verran, että ei tarvitse ovia aukoa, että on tilaa vetää pöksyt ylös. Pöntöt on kivasti omalla pienellä parvella, mihin johtaa pienet kierreportaat. Toki tämä ei ns. esteetön vaihtoehto ole, mutta takuulla toimiva.
Vessojen tyhjennystä varten tehtiin takaseinälle reilut luukut. Tarvittaessa pöntöt on myös mahdollista saada rakennuksesta ulos ihan kohtuullisella aherrukselle.


Päätyyn tehtiin halkoliiteri. Oli kuulemma aika luopua vuosikausia päänsärkyä aiheuttaneesta"pressun alla puut tallessa" -vaihtoehdosta. Onhan kunnon liiteri toki siistimpi vaihtoehto - ja käytössä ehdottomasti kätevämpi.
Halkoliiteriin sijoitettiin kaksi ovea: Toinen pari etupuolelle ja toinen takapuolelle. Näin päästiin tilanteeseen, missä liiteriä pystyy toisesta päädystä täyttämään ja toisesta tyhjentämään. Käytännöllinen ratkaisu pienessä puuvajassa, joka on jatkuvassa käytössä, eikä ns. tyhjene täysin koskaan.
