Hirnu Oy:n blogi

Vältä edes nämä mokat tallinrakentamisessa OSA 13: VARUSTETILAT

Sunnuntai 9.4.2017 klo 14.32 - KMA


Varustetilan rakentamisessa tärkeää on pitää mielessä sen käyttö. Satula on hämmästyttävän iso laitos, kun se pitää saada pujoteltua telineeseen. Pohjaneliöiltään iso varustetila voi olla huonosti suunniteltuna todella hankala. Pieni, hyvin suunniteltu varustetila voi olla hyvinkin toimiva. Pienemmän tilan lämmityskustannukset talvella ovat myös pienemmät. Nämäkin ovat asioita, mitä kannattaa ajatella. Jää enemmän rahaa hevosiin, kun ei kaikki rahat mene varustetilan lämmittämiseen. 

Itse tykkään, että Duo36-perusmallissa oleva varustetila on käytännöllinen. Ovi on tilan keskellä, jolloin seinälle saa hyvät syvät hyllyt ja vaikka loimitelineen. Näin minä tuon tilan sisustaisin, jos itse olisin sisustamassa. Tila on korkea, joten eri vuodenaikoina tarvittaville toppaloimille ja muille voi järjestää hyllyn katonrajaan. Mitäpä niitä pitämään kesäkuumalla saatavilla? Toisaalta tila on sen verran pieni, että se pistää miettimään, mitä tarvikkeita oikeasti tarvitaan. Sillä hevosillehan on myynnissä jos jonkinlaista remmiä ja kavionkiilloke-bling-bling-pulveria. 

Varustetilan ilmanvaihto pitäisi muistaa erottaa talli-ilmasta. Tavallinen virhe on, että varustetilan ilmanvaihto unohtuu miettiä. Tällöin ilmanvaihto tapahtuu tallin kautta ja tallin likainen ja kostea ilma helposti aiheuttaa ongelmia varusteiden kanssa. Ajatuksena on varmaan ollut lämpöisen talli-ilman käyttäminen varustetilan lämmittämisessä. Mutta se on sama sitten säilyttää ne varusteet siellä tallin puolella kokonaan. Lopputulos on sama. 

Varustetila kannattaa pitää lämpimänä ja kunnon lämmittimeen kannattaa panostaa. Lämpö kuivaa tilasta kosteuden. Itse tykkään myös siitä, että tallissa on yksi "lämmin" huone, missä on mahdollista hetki lämmitellä kylmän ratsastusreissun jälkeen. Tosin valjaiden säiytystila ei sentään sauna saa olla - ei ne nahkakamppeet tykkää siitäkään. Kengitysseppä tosin saattaa talvella arvostaa lämmittelytilaa, mikäli muu talli on kovin kylmä. 

Rehuja en säilyttäisi samassa tilassa, missä on valjaita. Rehut yleensä houkuttavat kaikenlaisia pikku-mönkijäisiä ja hiiriä. Hiiret tekevät pesiä kaikenlaisiin ihaniin pehmeisiin juttuihin, kuten loimiin ja satulahuopiin. Lisäksi nahkaremmit ja suojat kelpaavat niille naposteltavaksi. Miksi siis houkutella hiiriä tilaan, missä on arvokkaita remmejä ja rensseleitä? Pidetään rehut siis eri tilassa. 

Joten tee näin ja vältä edes jokunen moka tässä asiassa: 

  • Suunnittele sopivan napakan kokoinen varustetila. Mieti, miten päin siinä on tarkoitus liikkua ja mitä kantaa mihinkin. Liian iso varustetila vain täyttyy kaikella roskalla. 
  • Varustetilan korvausilman pitää tulla ulkopuolelta. Ei tallin puolelta, vaikka ilma siellä olisi lämmintä. 
  • Jos mahdollista, niin laita varustetilaan koneellinen ilmanpoisto (vrt. valmistallit). Näin tila pysyy kuivana ja varusteet paremmassa kunnossa. 
  • Suunnittele rehuille omat tilat. Niitä ei kannata säilyttää varuteiden kanssa samassa tilassa. Hiiret tekevät pahaa jälkeä kamppeille. 
  • Varaudu riittävän isolla lämmittimellä. Esimerkiksi öljypatteri on varsin hyvä ja edullinen vaihtoehto. Lämpimässä tilassa pystyt jossain määrin kuivaamaan varusteita. Seinälle laitettava kylpyhuoneen "tikapuu" -lämmitin on hyvä joululahjatoive. Siinä kuivaa suojat ja satulahuovat näppärästi. Pelkästään sen varaan ei kannata varustetilan lämmitystä kuitenkaan jättää. 
Näillä eväillä pääsiäistä odottelemaan!

Avainsanat: varastotilat tallissa, tallikamari, varustetila


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini