Hirnu Oy:n blogi

Kesäkanoista kotikanoiksi?

Tiistai 30.6.2015 klo 18.25 - ZMOO


Mihin siis sijoittaa kesälemmikit? Ainakin se on selvää (tai ainakin pitäisi olla), että metsään niitä ei voi vapauttaa. Ihmisen hoitoon tottuneet eläimet eivät kuulu villiin luontoon. Vaihtoehtoja lienee ainakin nämä: 

1) Teurastaminen (ja syöminen) kuulostaa toki julmalta, mutta samaa lihaa ne vakuumipakatut broilerinsuikaleetkin ovat. Nekin ovat jossain vaiheessa kotkottaneet ja juoksennelleen - jos ei nyt kotipihassa, niin jossakin teollisuushallissa kuitenkin. 

2) Edelleen lahjoittaminen tai myyminen on monesti helpommin sanottu, kuin tehty. Mikäli kanat ovat nuoria ja terveitä, niin ottajia monesti on. Kukoilla on tässä asiassa heikommat näkymät. Useinkaan kukoille ei tahdo paikkaa löytyä muualta, kuin kattilasta. Sama kohtalo on myös kesällä kuoriutuneilla kukko-tipuilla. 

3) Kanojen talviasuinpaikan rakentaminen ja ympärivuotiseksi kanaharrastajaksi ryhtyminen on ratkaisu, mihin varsin moni päätyy. Kanoista tulee lemmikkejä, niillä on omat nimet ja persoonallisuutensa. Kanan syöminen on siksi "ällöä" ja siitä luopuminenkaan ei houkuttele. 

Tuleeko mieleen muita vaihtoehtoja? Jos tulee, laita viestiä tai kommentoi alle! 

Ympärivuotisen kotikanalan pitäjäksi? 

Tosiasiassa kotikanalan pitäminen ei ole vaikeaa talvellakaan. Kannattaa kuitenkin panostaa asiallisiin rakennuksiin ja kunnon tiloihin. Eristysremontin tekeminen -30 asteen pakkasella ei oikeasti ole kivaa. Vaikka kana ei viileästä hätkähdä, niin pakkasessa sitä ei kuitenkaan sovi pitää. Sopiva lämpötila on sellainen, että kanojen juomavesi säilyy juoksevassa muodossa. 

Päätit tehdä niin taikka näin, niin ryhdy joka tapauksessa jo miettimään asiaa: Mitä teen kesäkanojen kanssa syksyllä? Jos päädyt teurastamaan, niin selvittele jo valmiiksi metsästysseurasta joku osaava kaveri hoitamaan asia nopeasti ja tuskattomasti. Mikäli kanat annetaan pois, niin selvittele jo valmiiksi uusi koti. Ja mikäli päätät ryhtyä "omamunaiseksi" ympäri vuoden: Ryhdy rakentamaan jo nyt!

kanat.jpg

Avainsanat: kesäkana, kanala, kotikanala, kesäkanala


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini